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Category Standard: Clause Document no.
OFF EN 62368-1:2014 5.7.4 OSM-EE 18/5
Subject Key words Meeting

Touch current measurement Touch current, earthed part, switches | London 2018
Question

Standard EN 62368-1 in clause 5.7.4 requires that at least one earthed accessible part shall be
subjected to touch current measurement and refers to IEC/EN 60990:1999 for conditions of
measurements.

a) Is it required to open switch e while conducting relevant faults 6.2.2.2 to 6.2.2.8 (parallel
operation of switch e open with other switches)?

b) if a) is yes, doesn’t this means double fault (fault in earthing and in addition fault in network)?

Decision

a) YES

b) NO, OSM is of the opinion that opening switch "e" is a loss of a safeguard. For measurements
on class | equipment switch "e" must be open together with any combination of the other
switches in the figure one at the time. Except for the line conductor switch "I" which simulates a
line/neutral fault in the installation. If however the equipment contains a single pole mains switch,
it shall additionally be tested with the mains switch in the equipment open and closed

Confirmed by TC108 at Busan, Korea, Oct 2018

Explanatory notes

Switch e simulates opening of protective earthing conductor in non-reliable earthed product.
Switch n simulates opening of one pole switch in neutral conductor

Switch p simulates polarity connection of the product.

Switch | simulates line fault for products connected L to L or 3-phase products

Switch g simulates fault in supply system — earthing of one phase in isolated mains system

Combination of switch e open together with switch g is not considered as a double fault. Any
measurement with switch e closed has no sense.

Example of required measurements on product connected L to L of single star IT system (Fig 10 of
EN 60990)
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